Moet u vaak risicovolle werkzaamheden voor uw bedrijf verrichten? Dan kan een werkgever u om een B-VCA-diploma vragen. B-VCA staat voor Basis VGM Checklist Aannemers Basisveiligheid. Het succesvol doorlopen van de cursus VCA laat zien dat u in staat bent om veilig en gezond te werken.
Welke onderwerpen worden er in VCA basis behandeld?
Het doel van een B-VCA-cursus is dat u veilig aan de slag kunt. En dat u hierbij rekening houdt met het milieu en de gezondheid van u en uw omgeving. Om dit voor elkaar te krijgen gaat de cursus in op de huidige wet- en regelgeving. Ook worden u enkele vaardigheden bijgebracht. Zoals: het herkennen van onveilige situaties en het voorkomen van een ongeval. De volgende onderwerpen komen aan bod:
1. Voorbereiden, bespreken en inspecteren van werkzaamheden;
2. Uitvoeren van werkzaamheden;
3. Beheersen van specifieke gevaren;
4. Beheersen van incidenten en noodsituaties.
Redenen om een B-VCA-diploma halen
Er zijn genoeg redenen te verzinnen om een VCA-diploma te willen halen. In de eerste plaats geeft de cursus u de handvatten om (langer) gezond te blijven. U bent namelijk in staat om een veilige werkomgeving voor u en uw collega’s te creëren. Daarnaast biedt het u de mogelijkheid om uzelf verder te ontwikkelen. Richting een promotie, bijvoorbeeld! Tot slot kunt u met het VCA-diploma uitdagende werkzaamheden oppakken. U heeft uw werkgever namelijk al laten zien dat u over de benodigde kennis beschikt.
Opleidingsduur
Om een B-VCA-diploma te kunnen halen, dient u eerst een twee- of driedaagse cursus te volgen. Om de opleiding vervolgens af te ronden moet u een examen afleggen. Dit neemt ongeveer één uur in beslag en is bijna altijd bij de pakketprijs inbegrepen.
Bij ons kunt u terecht voor VCA cursussen in heel veel verschillende plaatsen in Nederland zoals Apeldoorn, Zwolle, Leeuwarden, Arnhem, Enschede en Emmen en Groningen.